Hoop

‘It’s better to light a candle, than to curse the darkness.’ – Eleanor Roosevelt

Hoop was niet mijn favoriete thema. Hoop klinkt toch een beetje wanhopig vond ik. De afgelopen week heb ik zitten mijmeren over wat hoop nu eigenlijk voor mij is. Toevallig kwam het gevoel van hoop vanzelf opborrelen toen Donald Trump werd verkozen tot de nieuwe Amerikaanse president. Opeens hoopte ik: ‘Als dat maar goed gaat..’  De avond ervoor hoopte ik nog erg dat ik wakker zou worden de volgende ochtend met het nieuws van de eerst verkozen vrouwelijke Amerikaanse president. In plaats daarvan werd ik wakker met ‘The Donald’ op alle voorpagina’s.

Misschien past dat ook wel bij ‘hoop’; de aannemelijke kans dat de dingen niet uitpakken zoals je dat het liefste zou zien. Hoop dient zich aan wanneer vertrouwen niet aanwezig is. En vertrouwen is niet aanwezig op een moment dat je eigen inschatting zegt: dit zou wel eens niet kunnen gaan lukken..

Kun je je een wereld zonder hoop indenken? Wanneer de dingen tegenzitten en er zou geen hoop bestaan.. dan zou het perspectief op de toekomst inktzwart zijn. Als de de dag van morgen geen hoop in zich zou dragen dan zouden we als mensen niet meer vooruit willen komen. Het zou immers hopeloos zijn. We zouden vastzitten in een onwrikbaar lot. Ik begin  mij te beseffen wat de waarde is van ‘hoop’. Want waar hoop is, daar is een weg. Dat kan niet anders. Hoop houdt ons in beweging. Hoop maakt dat we kunnen verdragen wat er nu mist in ons leven.

Ik denk dat daar de schoonheid van het leven in schuilt: in het constante contrast tussen het gemis en het vervuld zijn. Het licht en het donker. Het vallen en het opstaan. Het verdwalen om vervolgens weer je weg terug te vinden. Niemand vindt het leuk om te falen. Maar hoe zoet is een overwinning nadat je eerst een paar keer op je bek bent gegaan? Als alles alleen maar goed gaat, dan heeft een persoonlijke overwinning toch veel minder glans? Hoop is de brug tussen het contrast in.  Hoop helpt ons op weg.

 

By |2017-01-17T00:07:10+01:00november 16th, 2016|Latifa gebed, Mantra avond|0 Comments