Succes – Waarom wil ik het?

Succes – Waarom wil ik het?

Ik wil graag succes. Ik zeg het maar gewoon even. Ik wil graag excelleren in wat ik doe. Ik wil graag dat de aanvragen binnenstromen. Het liefst terwijl ik achterover leunend ze zie binnenkomen in mijn inbox. Ook wil ik graag flink wat money in the bank. Zodat ik spontaan een weekendje Barcelona kan boeken. Gewoon omdat het kan.

Wat ik mij nu afvraag: waarom wil ik het?

Ervan uitgaande dat ik bovenstaande realiseer. Wat denk ik dan te voelen? Ik vind het zelf een interessante vraag, omdat ik mij besef dat alles wat ik verlang een verlangen is naar een bepaald gevoel vanbinnen. En wanneer ik bezig ben met iets nastreven in de buitenwereld geloof ik de overtuiging dat ik dat gevoel vanbinnen kan krijgen door een verlangen in de buitenwereld te realiseren. Als ik in de buitenwereld iets bewerkstellig dan voel ik mij vanbinnen sus en zo.

Dus, wat voor gevoel denk ik te ervaren als ik een daverend succes ben in alles wat ik doe?

1: Ik voel me ontzettend waardevol. Mensen hebben enorm veel aan wat ik doe, ik heb betekenis, impact, dus kortom: ik doe ertoe, ik mag er zijn, ik ben welkom in de wereld.

2: Ik ervaar vrijheid. Ik kan kiezen wat ik wil, want er is overvloed aan werk en geld. Kortom: ik kan mijn eigen flow en verlangens volgen.

3: Ik voel mij veilig. Een ander gevolg van al die overvloed. Ik hoef me nooit zorgen te maken om geld.

Samengevat: mijn steven naar succes gaat over mijn verlangen naar gevoelens van eigenwaarde, vrijheid en veiligheid.

Aha.

Waarom is dit boeiende informatie?

Nou dat zal ik je zeggen. Al het succes dat ik behaal in de buitenwereld is uiteindelijk altijd vergankelijk. Terwijl ik het heb behaald zit ik alweer met mijn hoofd bij het volgende succes wat ik wil behalen (herkenbaar?). Het bevredigt me nooit lang. Waarom? Omdat een streven naar succes simpelweg niet gaat over die dingen in de buitenwereld, maar over die hunkerende gevoelens die eronder liggen. En die gevoelens kunnen gewoon niet gestild worden door iets buiten mezelf.

Dus, what to do?

Laat ik eens punt 1 nemen: Eigenwaarde.
In plaats van mezelf te bewijzen dat ik iets waard ben door in de buitenwereld iets te bereiken, kan ik naar binnen gaan met mijn aandacht. Naar dat stukje in mij wat blijkbaar vindt dat ik weinig waard ben en van daaruit zo hard haar best gaat doen om het tegendeel te bewijzen. In plaats van over dat gevoel heen te stappen kan ik ervoor kiezen erin te voelen. Waarom voel ik mij minderwaardig? Waar komt dat vandaan? Is het waar? Ik geef het ruimte om er te zijn, i.p.v. dat ik het wegdruk.

De weg naar binnen is alleen niet altijd leuk. Wie heeft er nou zin om geconfronteerd te worden met zijn of haar gevoel van minderwaardigheid? Vandaar denk ik dat we vaak de route naar buiten nemen (ik in ieder geval), i.p.v. naar binnen. Toch is het alleen de weg naar binnen die mij uiteindelijk bij m’n diepere weten kan brengen. Naar die diepte in mij waarin ik m’n waarde echt kan voelen; een eigenwaarde die niet afhangt van wat ik doe of bereik. En is dat niet wat ik echt wil? Jazeker.

Ik begon dit stuk met te verkondigen dat ik graag succes wil. Terwijl ik eindig met een pleidooi om met de aandacht naar binnen te gaan i.p.v. naar buiten en waarbij succes minder relevant is. Beide is waar in mij. Soms neem ik de route naar buiten, soms naar binnen. Het helpt mij enorm om te kunnen zien welke route ik neem. Want alleen als ik zie welke route ik neem kan ik kiezen om de route te wijzigen.

By |2018-09-05T12:00:44+02:00september 5th, 2018|Uncategorized|Reacties uitgeschakeld voor Succes – Waarom wil ik het?