To Sing or not to Sing2020-05-18T15:14:26+02:00

To Sing or not to Sing

7 weken challenge: elke dag zingen! 

Ja, je leest het goed. We gaan een online programma starten waarin we zeven weken lang de uitdaging aangaan om elke dag te zingen. Zingen is eigenlijk altijd aan te raden, omdat het gezond is, het versterkt ons immuunsysteem, helpt ons ontspannen en maakt het gelukstofje ‘oxytocine’ aan. Fijn toch? Daarbij is onze ziel dol op zingen, omdat het een enorm directe en makkelijke manier is om ons te helpen onszelf te voelen, onze autonomie, onze grilligheden, onze gevoeligheden en onze kracht. Het heeft hierdoor een bevrijdende werking. 

We leven misschien wel in een van de meest bijzondere, of merkwaardige, periodes uit ons leven. Waarvan we niet weten hoelang deze nog gaat duren. Deze veranderingen hebben impact op ons allen. Tegelijkertijd zijn we beperkt in elkaar mogen zien en aanraken, terwijl er zoveel te voelen en te delen valt. Juist in
deze periode is het van zo’n helend belang om te zingen. Waarom?

De heilzame en vreugdevolle werking van zingen 

Wanneer we klanken zingen openen we onszelf voor wat er nu in ons leeft. We geven het nog meer bestaansrecht door het te uiten. Zelfs als niemand luistert is dit heilzaam. Omdat jij jezelf hoort! Je ontmoet jezelf daar waar je bent. Wanneer we ruimte geven aan onze ervaring kan deze ervaring in beweging komen. Stromen. En hierin zit een opening naar vreugde: door je eigen gevoelens er te laten zijn en doorstromen en daar dan bij zijn met je aandacht. Of er nu gevoelens van bijvoorbeeld verdriet of blijdschap voorbijkomen. De vreugde zit hem in de levendigheid van de stroom. In het weten dat jij de ruimte bent waarbinnen gevoelens zich aandienen. Het vergroten van onze aanwezigheid, bijvoorbeeld door met aandacht te zingen, kan ons helpen om gevoelens te ervaren en tegelijkertijd onze grond te blijven voelen. Zodat we gevoelens toelaten zonder volledig opgeslokt te raken in de ervaring ervan. 

De opleiding die we geven heet ‘Ode an die Freude’. Juist omdat vreugde de onderstroom is, wanneer we durven voelen, durven uiten. Vreugde is niet iets wat we kunnen ‘behalen’. Vreugde is de ervaring van aanwezig zijn bij wat het ook is wat er door ons heen beweegt en het besef dat we de onmetelijke ruimte zijn. 

Hoe ziet het programma eruit?

In deze challenge van 7 weken werken we elke week met een ander thema van de Latifa meditatie: aanvaarden, verlangen, hoop, vertrouwen, overgave, liefde en bereidheid. 

Elke woensdagavond komen we samen via Zoom  van 19.30 tot 21.00 en zullen we zang en bewustzijnsoefeningen aanreiken die je kunt meenemen je week in. We zullen tijdens de meetings samen zingen (hoewel je elkaar niet kunt horen), delen, mediteren en inquiry’s (hardop zelfonderzoek) doen. 

Hoe ziet het programma er nu precies uit:

  • Elke week een online meeting van 1,5 uur op woensdagavond;
  • Zingen, geleide meditaties, lichaamswerk, delen 1-op-1 en in kleine groepjes;
  • Oefening van de week; zelf zingen en zingen met een ander online
  • Online met elkaar delen en elkaar steunen in een besloten Facebookgroep.

Online via Zoom
Data: Woensdagavonden 3, 10, 17 en 24 juni en 1, 8 en 15 juli
Online via Zoom
Data: Woensdagavonden 3, 10, 17 en 24 juni en 1, 8 en 15 juli
Kosten: €97
Tijden: 19.30 – 21.00
Aanmelden: online reserveren kan via het Centrum voor Stembevrijding