Vertrouwen

Ik vroeg mij af: wat is vertrouwen eigenlijk? Bij vertrouwen denk ik aan een gevoel van berusting en zekerheid in dit huidige moment. Dat er niets ontbreekt. Dat de dingen zich zullen ontvouwen op een manier die goed is. Ook als het niet goed is, dat het toch vanuit een groter perspectief noodzakelijk is dat het zo is. Vertrouwen voelt voor mij als een besef dat het leven een stroom is. Het leven is een constante beweging. Het gaat altijd ergens heen. Alsof het een constant groeiproces is. En dus ook ik. Ik ga altijd ergens heen. Ik ben altijd in beweging, maar tegelijkertijd ben ik hier in dit moment. Altijd hier in dit moment. Er is geen moment dat bestaat buiten dit huidige moment. Het lijkt een tegenstelling: altijd op weg zijn en altijd alleen maar hier in dit huidige moment zijn. Maar ze voelen allebei aan als even waar. En dus kom ik tot de conclusie:

Vertrouwen is in dit moment in beweging zijn en weten dat de beweging zich op een noodzakelijke manier voltrekt.

Een jaar geleden hoorde ik iemand een vergelijking maken dat de betekenis van het leven van een mens is zoals een stukje van een mandala. Een mandala is een geometrisch patroon dat vanuit de Hindoestaanse traditie staat voor het universum. Wanneer er binnen deze mandala een stukje ontbreekt, dan is de mandala uit balans. Dan is het universum uit balans. Neem nu jouw eigen leven als een stukje van de mandala. Het is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar noodzakelijk voor het grotere geheel, dat jij jouw natuurlijke plek inneemt in dit leven. Doe je dit niet, dan is het leven uit balans. Net als de mandala. En wanneer je jouw natuurlijke plek inneemt, dan kun je soepel meebewegen met de stroom van het leven.

Ik vind dit een geruststellend idee. Dat het feit dat ik hier ben op aarde betekent dat ik mijn natuurlijke plek moet innemen. Dat is het beste voor de balans van het grotere geheel, en voor mij persoonlijk. Dat geeft mij een gevoel van vertrouwen. Vertrouwen dat ik ertoe doe, met mijn eigen unieke perspectief, voorkeuren, eigenaardigheden en talenten. Ik neem een plek in die niemand anders zou kunnen innemen. Net als jij. Jij neemt ook een plek in die niemand anders zou kunnen innemen in dit leven. En dus doen we er allemaal evenveel toe, want het maakt niet uit welk stukje ontbreekt: als er een stukje ontbreekt dan is het geheel uit balans. Dat geeft mij vertrouwen in het geheel, in het leven.

Kom zingen wie jij bent morgenavond! Neem alles van jezelf mee. Laat niets bij de voordeur achter.

We gaan (mantra’s) zingen en we gaan stil zijn.

By |2017-01-17T00:13:39+01:00januari 8th, 2017|Latifa gebed, Mantra avond|0 Comments